Dieta przeciwgrzybicza


Właściwa dieta, obok farmakoterapii, jest ważnym etapem leczenia zakażenia drożdżakami Candida. Celem diety jest spożywanie produktów o niskiej zawartości cukrów, gdyż Candida żywią się cukrem spożywanym przez ludzi wraz z pokarmem. Nadmierne ilości cukru sprzyjają rozwojowi grzybów oraz ich rozprzestrzenianiu się za pośrednictwem przewodu pokarmowego. Poniżej podajemy listę produktów spożywczych niedozwolonych i dozwolonych w trakcie leczenia grzybicy.

Produkty niedozwolone:

  1. Cukier we wszystkich postaciach: miód, dżem, czekolada, cukierki, ciasta, torty, słodkie pieczywo, drożdżowe bułki i ciasta, soki i napoje gazowane z cukrem, budynie itp.
  2. Produkty z białej mąki: białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki, pierogi, chleb z mąki mieszanej, zupy w proszku
  3. Biały ryż
  4. Drożdże i produkty je zawierające
  5. Słodkie owoce: banany, winogrona, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, gruszki, owoce suszone, kompoty
  6. Sery żółte i pleśniowe, majonez, ketchup
  7. Soki w kartonach i butelkach, przyprawy wieloskładnikowe
  8. Dania gotowe przyrządzane metodami przemysłowymi
  9. Artykuły spożywcze wysoko przetworzone, konserwy
  10. Alkohol, wino, piwo.

Produkty dozwolone:

  1. Pieczywo żytnie, ryżowe, orkiszowe
  2. Ziemniaki
  3. Ryż ciemny niełuskany
  4. Kasze, płatki owsiane, kukurydza (oprócz kasz pszennych)
  5. Jajka, ryby, mięso (wędliny drobiowe lub wołowe)
  6. Warzywa: seler, ogórki, brokuły, kalafior, sałata, szpinak, cukinia, cebula, czosnek, pietruszka, szparagi, botwinka, brukselka, kapusta (niekwaszona), surowa marchew, szczypior, kalarepa, rzodkiewka, por, fasolka szparagowa, zielony groszek
  7. Kwaśne owoce: jabłka, grapefruity, kiwi, cytryna, jagody, maliny, wiśnie
  8. Oliwa z oliwek tłoczona na zimno
  9. Ziarna dyni, słonecznika, siemię lniane
  10. Napoje: woda (niegazowana), herbata (słabo parzona czarna lub ziołowa), herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców
  11. Produkty mleczne: jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii, ale dopiero w drugiej fazie diety. Bardziej wskazane są produkty z mleka koziego i owczego niż z krowiego. Należy unikać mleka pasteryzowanego.
  12. Pieczywo: chleb chrupki żytni, chleb prababci, chleb żytni na zakwasie.
  13. Wafle ryżowe, makarony razowe.
  14. Zamiast cukru - np. ksylitol (cukier brzozowy).


Opracował:
zespół ginekologów Gabinetu Idealist


Owoce i soki owocowe ze stetoskopem lekarskim